Jej wysokość kasza - poradnik szefa kuchni

150x110

Po latach zapomnienia wraca do naszych łask i na nasze talerze. Kasza przestaje kojarzyć się jedynie z obowiązkowym dodatkiem do gulaszu mięsnego i odkrywa swoje różne smaczne oblicza. Ze zdziwieniem słuchamy, że można przyrządzić z niej nawet deser i że niesie w sobie więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki.

Oczywiście - jak w każdym przypadku - można potencjał kaszy zaprzepaścić, wykorzystać częściowo lub w pełni. Aby odkryć wszystkie jej zalety, zgromadziliśmy dawkę praktycznej wiedzy - poradnik dotyczący kasz szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

Ile wody do gotowania?

Kasze w różnym stopniu chłoną wodę, a to z uwagi na różne gatunki zbóż, z których powstają. Ilość wody wpłynie na konsystencję kaszy, więc trzeba zastanowić się, czy odpowiada nam bardziej konsystencja sypka czy półsypka. Idealne proporcje dla wody i kaszy jęczmiennej to 2,5:1 lub 2:1. Natomiast jeśli chcemy, aby ziarenka częściowo się rozgotowały (konsystencja półsypka), to wody należy nalać 3 razy więcej niż kaszy. Te proporcje najlepiej odmierzać szklankami (np. 3 szklanki wody i 1 szklanka kaszy). Natomiast najlepszym sposobem na kuskus jest zalanie go wrzątkiem do poziomu ok. 1 cm wyżej niż poziom kaszy w naczyniu.

Przed gotowaniem

Podczas gotowania

Po gotowaniu

Nie podawaj kaszy od razu - odczekaj ok. 10-30 minut - niech kasza w tym czasie pozostanie pod przykryciem i niech wchłania jeszcze wodę. W ten sposób „dochodzi”, zyskując pełnię smaku i najlepszą dla siebie konsystencję.

Kasza ze smakiem

Mówi się, że kasza jest nośnikiem smaku. Oznacza to, że jej delikatny smak możemy dowolnie kształtować, a ona świetnie wchłaniać będzie użyte przez nas przyprawy i inne składniki. Do wody z gotującą się kaszą możemy dorzucić np.ziele angielskie czy liść laurowy.

Jaka kasza pasuje do jakiego dania?

Kącik malucha

Kasze mogą okazać się doskonałym pomysłem dla urozmaicenia jadłospisu dzieci. Są one źródłem węglowodanów złożonych, zawierają witaminy B1, B2, PP,  kwas foliowy, potas, żelazo, cynk i magnez, a także błonnik. Oczywiście tym nie przekonamy naszych dzieci. Może je za to przekonać:

A oto kilka inspiracji szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego na dania z kaszą w roli głównej:

Zrazy z kaszą pęczak po włosku

Składniki:

- 400 g wołowiny

- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr

- 10 dag kaszy pęczak

- 5 suszonych pomidorów

- 1 cebula pokrojona w kostkę

- 2 ząbki czosnku (posiekanego)

- 3 łyżki startego parmezanu

- 2 łyżki mąki

- kilka listków bazylii

- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.
  2. Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.
  3. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
  4. Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i, żeby zrazy nabrały pełnego smaku, dodaj Bulionetkę Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.

Krupnik z kaszy jaglanej

Składniki:

- 1,7 l wywaru z mięsa i warzyw,

- Bulion grzybowy Knorr,

- Przyprawa w płynie Delikat Knorr,

- 3 sztuki prawdziwków lub kozaków,

- 15 dag kaszy jaglanej,

- 6 dag makaronu muszelki,

- 1 cebula,

- pół szklanki śmietany,

- pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz. W następnej kolejności zalej ją częścią wywaru i gotuj na niewielkim ogniu.
  2. W reszcie wywaru ugotuj makaron.
  3. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż. Dodaj do niej pokrojone w paski grzyby. Duś, aż grzyby staną się miękkie.
  4. Połącz kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby oraz śmietanę.
  5. Gotuj kilka minut. Na koniec dopraw potrawę przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę serwuj tuż po przyrządzeniu.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

http://www.przepisy.pl/przepis/zrazy-z-indyka-z-kasza-jaglana-grzybami-i-tymiankiem#szukaj/kasza/przepisy

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

http://www.przepisy.pl/przepis/golabki-z-nadzieniem-z-kaszy-gryczanej#szukaj/kasza/przepisy

Naleśniki z kaszy gryczanej

http://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-kasza-gryczana

Więcej przepisów na dania inspirowane smakiem kaszy znajduje się na www.przepisy.pl

 


dostarczył infoWire.pl